Cyprus Cocoon Hakkında
Cyprus Cocoon olarak, Kıbrıs’ta gelenekselleşen bir el sanatı olan Koza İşi’ni, Barış ipeği adı verilen acısız ve sürdürülebilir bir yöntemle birleştiriyor ve hiçbir ipekböceğinin öldürülmemesini/acı çekmemesini ilke edinen bir ipek üretiminin mümkün olduğuna inanıyoruz.
Tırtılın özgürce bir kelebeğe dönüşemediği böcek boğma, fırınlama ve haşlama içeren hüzünlü hikayesini, acısız ve zulümsüz yepyeni bir hikâyeye çeviriyoruz. İpek böceklerimizi kozalarını örmeleri için, kozalarından güzel bir kelebek olarak çıkacakları an’a kadar korunaklı bir yerde tutuyoruz. Dut yaprakları ile beslenerek büyüyen ve kozasını ören kelebeklerimizin özgürce pupalarını terk etmelerinin ardından ipeği alıp işleyerek, şiddete ortak olmadan tasarımlarımızı üretiyoruz.
Kıbrıs’ın 2000’e yakın bitkiyi barındıran zengin habitatında yetişen endemik bitkilerin motifleri ve bu şiddetsiz yöntemle elde edilen ipeğin birleşimiyle hazırlanan Cyprus Cocoon tasarımları, çiçeklerin tılsımlı hikayeleri ve doğal ipeğin narin güzelliğiyle harmanlanıyor.
Kıbrıs’ın özgür kozaları, eşsiz çiçekleri ve şans getiren tılsımlı hikayeleri Cyprus Cocoon ile ölümsüzleşiyor.
Meltem Çelikeri Kimdir?
Meltem Çelikeri 1968 Limasol doğumlu. Girne’de yaşayan evli ve iki çocuk annesi Çelikeri, ipek kozası işlemeciliğini 1993 yılında Girne Pratik Sanat Okulu’nda kurslara başlayarak öğrendi.
Dört yıl ipek kozası işlemeciliği eğitiminden sonra aynı okulda patchwork, seramik ve takı sanatları üzerine eğitimler aldı. Özellikle ipek kozalarından yapılan takılar, hediyelik panolar, tepsi ve süs eşyaları yapımına yoğunlaşarak gerek Kıbrıs kültürünü tanıtmak gerekse kadınlara maddi gelir alanı yaratmak ve istihdama katkı sağlamak için faaliyetlerini sürdürdü.
Girne Belediyesi bünyesinde açılan Koza İşlemeciliği alanında açılan kurslarda eğitmenlik görevi yaparak kursiyerlere bu geleneksel sanatı öğretmeyi sürdüren Meltem Çelikeri, aynı zamanda koza işlemeciliği alanında iki adet ikincilik ödülü sahibi.
İlk ödülünü Bellapais Koza Festivali’nde, diğerini ise Kıbrıs İpek Koza Festivali’nde alan eğitmenin koza işine olan tutkusu yalnızca kurslar ve yarışmalarla sınırlı değil.
Kıbrıs’ın benzersiz doğasında yürüyüşler yapmayı seven Çelikeri aynı zamanda fotoğraf sanatıyla da ilgileniyor. Yürüyüş rotalarında fotoğrafladığı Kıbrıs’ın endemik bitkilerinden aldığı ilhamla koza işini birleştiren Çelikeri, bu tutkusunu bir projeye dönüştürdü.